ACO TECH PERKENAL SISTEM INFOHIBUR GENERASI SETERUSNYA: ATLAS

ACO TECH PERKENAL SISTEM INFOHIBUR GENERASI SETERUSNYA: ATLAS

  • Diketuai dan dibangunkan oleh pasukan tempatan, ATLAS merupakan sistem infohibur dalam kenderaan lengkap yang menawarkan pengalaman pintar, setempat dan terhubung di antara kereta dengan pemandu di Malaysia.
  • Sebanyak RM30 juta telah dilaburkan untuk membiayai aspek penyelidikan, pembangunan dan pengenalan ATLAS.
 

MALAYSIA, 30 SEPTEMBER 2021 – ACO Tech, sebuah syarikat peneraju dalam menawarkan mobiliti pintar di Asia Tenggara hari ini memperkenalkan teknologi generasi seterusnya ATLAS (ACO Tech Local Automotive Services). Ia merupakan satu sistem infohibur kenderaan yang bakal mengukuhkan lagi kedudukan ACO Tech dalam menyepadukan gaya hidup yang sentiasa terhubung ke dalam pengalaman automotif rakyat Malaysia. Dibangunkan dan diketuai sepenuhnya oleh pasukan dari Malaysia, ATLAS disokong oleh aplikasi mudah alih percuma ATLAS Auto dengan ciri yang mengutamakan aspek mobiliti, kemudahan serta kawalan.

Direka khas dengan mementingkan pengalaman tersendiri, ATLAS membawa hubungan di antara pemandu dengan kenderaan ke arah masa depan yang intuitif.  Kuasa sistem berkenaan direka untuk memenuhi keperluan dan kecenderungan gaya hidup rakyat Malaysia yang berbeza-beza. Ciri-ciri ATLAS termasuklah:

BERHIBUR DENGAN PELBAGAI PILIHAN KANDUNGAN

Sebagai komitmen berterusan untuk menawarkan pengalaman setempat kepada rakyat Malaysia, ATLAS disepadukan dengan JOOX – platform muzik dan hiburan popular di Asia yang mempunyai pelbagai jenis kandungan muzik. 

Didorong oleh permintaan yang tinggi, sistem infohibur juga dilengkapi dengan aplikasi hiburan dan gaya hidup SYOK untuk memperkayakan lagi pengalaman audio pemandu dengan koleksi muzik daripada pelbagai jenama Astro Radio, juga audio siar yang merangkumi pelbagai topik dalam berapa Bahasa.

ARAHAN SUARA TERBAIK DENGAN KECERDASAN BUATAN

Dibina dengan pembantu suara yang dikuasakan oleh kecerdasan buatan untuk meningkatkan keupayaan mengenal pasti sebutan Bahasa Inggeris rakyat Malaysia dalam nada dan kelajuan berbeza, ATLAS mampu menyempurnakan pelbagai arahan suara dengan efektif. Ini membolehkan pemandu kekal fokus, pada masa sama dapat mengawal navigasi, hiburan, komunikasi dan fungsi-fungsi dalam kenderaan.

Notifikasi pintarnya akan memberi amaran kepada pemandu jika berlaku cuaca yang melampau atau ia mengesan tayar kenderaan pancit*. Pembantu suara ATLAS boleh diubah suai mengikut kehendak pemilik.

PENUNJUK JALAN YANG BOLEH DIPERCAYAI, ATLAS MAP

ACO Tech telah meningkatkan usahanya untuk membangunkan ATLAS Map – satu sistem navigasi yang menyokong maklumat trafik pada masa sebenar dan ciri-ciri berkaitan keselamatan. Ini termasuklah: 

  • System canggih ini tidak hanya dapat menentukan corak trafik yang berpotensi untuk membantu pemandu merancang perjalanan mereka, tetapi juga dapat menunjukkan ramalan dan keadaan cuaca di setiap titik perjalanan dan destinasi.
  • Pemandu masih boleh menerima navigasi di kawasan yang kekurangan sambungan internet dan GPS kerana ia disokong oleh data peta secara luar talian.
  • Menghantar lokasi terkini atau Points of Interest (POI) yang dipilih secara langsung dari telefon pintar ke kenderaan anda.
  • Sistem ini secara pintar akan mengingatkan anda untuk mengisi minyak apabila bahan api kenderaan semakin sedikit. Selepas bersetuju, ia akan menunjukkan arah ke stesen petrol terdekat*.

BAYAR DENGAN KERETA ANDA

ATLAS akan menampilkan ciri ATLAS Pay – satu sistem pembayaran automotif bersepadu yang dikuasakan oleh rakan fintech, Fass Payment Solutions (Fasspay). ATLAS Pay merupakan pembayaran dalan talian di dalam kenderaan pertama di Malaysia. Ia menyepadukan teknologi di dalam kenderaan dengan ATLAS sekali gus membolehkan pemandu membuat pembayaran untuk urus niaga tanpa perlu keluar dari kenderaan. Dalam waktu terdekat, ATLAS Pay akan menjadi teras pembayaran yang memperkenalkan ekosistem aplikasi kenderaan “mobiliti-sebagai-satu-perkhidmatan’. ATLAS Pay boleh didapati di dalam aplikasi mudah alih ATLAS Auto dan akan disepadukan dengan sistem infohibur kenderaan pada separuh pertama 2022. 

KAWALAN DARI HUJUNG JARI ANDA

Direka sebagai satu sistem yang lengkap, ATLAS didatangkan bersama satu aplikasi mudah alih – ATLAS Auto yang menghubungkan pemandu dengan kenderaan. Selain bertindak sebagai antara muka universal kepada kenderaan, ATLAS Auto menawarkan beberapa ciri nilai tambah seperti ATLAS Mall, ATLAS Discover dan ATLAS Vehicle. Ciri-ciri tersebut turut menawarkan kerjasama dengan rakan-rakan jenama dan komuniti:

  • ATLAS Mall: Satu ruang jual beli yang membolehkan pengguna untuk membuat pembelian dan tempahan dengan mudah ketika berada di dalam kenderaan.
  • ATLAS Discover: Memanfaatkan kelebihan kandungan yang dijana oleh komuniti, ATLAS Discover ialah ruang untuk komuniti pemandu berhubung dengan berita dan maklumat berkaitan automotif.
  • ATLAS Vehicle: Kawal fungsi kenderaan anda dari jauh dan dapatkan status kenderaan secara langsung

Aplikasi ATLAS Auto boleh dimuat turun secara percuma daripada Apple App Store, Google Play Store dan Huawei AppGallery pada Q4 2021.

“ATLAS adalah pintar, proaktif dan bersifat kemanusiaan. Ekosistem ini bukan sahaja penting dalam mengubah hubungan manusia dengan kenderaan mereka, sama ada dari dalam kereta atau dari jauh, malah kami percaya ia akan menjadi asas kepada pengalaman pengguna automotif pada masa depan selain merintis kepada kenderaan swapandu di Malaysia,” kata Ketua Pegawai Eksekutif ACO Tech, Li Pu yang telah melabur sebanyak RM30 juta bagi tujuan penyelidikan, pembangunan dan pengenalan ATLAS.  

Untuk maklumat lanjut mengenai ATLAS dan ACO Tech, sila layari laman web: https://acotech.my/

 Nota: *Ciri-ciri yang ada mungkin berbeza mengikut spesifikasi kenderaan atau memerlukan pemasangan ciri-ciri tertentu sebelum dapat digunakan.

 

MENGENAI ACO TECH SDN BHD

ACO Tech Sdn Bhd ialah peneraju dalam penyediaan mobiliti pintar di rantau ASEAN. Kami merupakan perintis dalam gaya hidup pintar dan terhubung menerusi idea-idea serta penyelesaian dengan membawakan lima elemen ruang personal pemandu dan mobiliti bebas – keselesaan, kemudahan, prestasi, keselamatan dan sekuriti. Bergerak secara progresif, kami membentuk gaya hidup urban menerusi aplikasi ketersambungan kenderaan dan penyelesaian yang inovatif merangkumi peta pemanduan berdefinisi tinggi yang pintar, big raya dan awan IoT.  Untuk maklumat lanjut, sila layari https://acotech.my/WeChat Official Account